3 nuttige zaken om te weten over het aanvragen van een VOG

vog aanvragen

Een VOG aanvragen is iets dat de laatste jaren steeds meer gedaan wordt in Nederland. Tegenwoordig gaat het zelfs al om meer dan een miljoen aanvragen per jaar. De wereld omtrent het aanvragen van deze felbegeerde Verklaring Omtrent het Gedrag is de laatste jaren dan ook wel wat veranderd. Dit aanvragen gaat nu bijvoorbeeld razendsnel en reuze comfortabel online. Je hoeft dus niet meer speciaal hiervoor naar het gemeentehuis. Hieronder lees je meer info over drie zaken die veel mensen ook willen weten wat betreft VOG’s.

vog aanvragen

VOG aanvragen: kan dat gratis?

Een VOG aanvragen is doorgaans niet gratis. Drie of vier tientjes ben je al snel kwijt voor je verklaring. Wel is het zo dat het gebruikelijk is dat de initiatiefnemer van de aanvraag (vaak een werkgever) deze kosten voor z’n rekening neemt. Verplicht is dit echter natuurlijk niet. Overigens kun je als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen met kwetsbaren je VOG ook gratis krijgen. 

Wanneer kan een VOG-aanvraag worden afgewezen?

Als je aantekeningen hebt op je strafblad, dan zou je aanvraag kunnen worden afgewezen. Onder aantekeningen kun je hierbij overtredingen en vooral misdrijven verstaan. Het hangt af van de hoeveelheid misdrijven en de zwaarte ervan hoe groot je kans op succes is bij een VOG-aanvraag. De omstandigheden waaronder een misdrijf is gepleegd zijn ook relevant. Ook wordt gekeken naar of de aard van een misdrijf wel te ‘matchen’ is met de reden waarom je je verklaring aanvraagt.

Wat moet je weten over terugkijktermijnen?

De terugkijktermijnregel is erg belangrijk als je een VOG aanvraagt terwijl je een strafblad hebt. De beoordelaar van je aanvraag mag namelijk maar vier jaar in je geschiedenis terugkijken. Alles wat zich daarvoor afspeelde telt voor je aanvraag nu dus niet meer mee. Houd er trouwens wel rekening mee dat er uitzonderingen op deze regel gelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *